Založ si blog

Chovatelia pozor! Existujú choroby, ktoré Bojovnicu vyradia z boja

Každá Betta Splendens je väčšinou temperamentná, aktívna ryba. No nie vždy je tomu tak. Veľmi ľahko sa môže stať , že táto ryba zostane neaktívna, prestane reagovať na podnety, prestane prijímať potravu. Ak sa k týmto znakom pridajú známky poškodenia šupín, odfarbenie, nerovný povrch kože,… mali by ste zbystriť pozornosť. Vaša rybka môže totiž trpieť rôznymi chorobami.

 

Plesňové infekcie–  k infekciám dochádza obvykle, keď je ryba v zlom telesnom stave (kvôli zraneniu alebo traume), alebo keď sa nachádza v zlých životných podmienkach. Huba Ichthyophonus Hofer napáda hlavne staršie ryby a môže mať pre rybu hrozné následky, ak sa nelieči.  Toto ochorenie sa prejavuje vypúlenými očami, vredmi a cystami vo vnútorných orgánoch. Niekedy ho môžeme spozorovať aj tak, že ryba pláva abnormálne krúživými pohybmi.  Liečba tejto infekcie spočíva vo zvýšení množstva vápnika vo vode a zvýšení teploty vody.

 

Parazitárne choroby (Krupička/ Kožovec)-  Príznakom sú malé biele až bielosivé bodky, ktoré sa môžu rozšíriť na žiabre, hlavu,  oči. Ryby sa zvyčajne začnú zdržiavať len pri filtri- na okysličenom mieste. Táto choroba sa prejavuje aj tým, že ryba sa začne obtierať o steny akvária, rastliny, kamene- čokoľvek, čo jej poskytne úľavu. V najhoršom štádiu táto choroba končí smrťou. Liečba spočíva vo zvýšení teploty vody asi na 31°C a v osolení vody kuchynskou soľou, tiež možná liečba Entizolom. Liečba by mala trvať asi dva týždne.

 

Bakteriálne choroby- Príznakom je štiepenie plutiev a ich postupný rozpad. Táto choroba môže byť spôsobená zanedbaným akváriom a lieči sa špeciálnymi antibiotickými liekmi, ktoré kúpite v akvaristike.

 

Brušná vodnateľnosť (Malawi Bloat)- Príznaky sú malátnosť, zježené šupiny, vypúlené oči. Treba hneď začať s liečbou Acriflavinom alebo Metronidazolom . (Väčšinou sa dá liek zohnať pod názvom Entizol -je na predpis, ale keď poviete, že to potrebujete na liečbu rýb, určite Vám to predajú. Balenie obsahuje 20 ks 250 mg tabliet.)

 

Pri každej spozorovanej chorobe ihneď rybu odlovte do samostatného akvária a vodu vymeňte. Pokiaľ ochorenie pretrváva a nepomáhajú ani lieky určené na jednotlivé choroby, bude, žiaľ, nutné rybičku utratiť. 🙁

 

Chcem vám ale popriať, aby vaše Bojovnice boli zdravé a všetky choroby sa vášmu akváriu vyhýbali.

A takto to vyzerá, keď je Betta Splendes zdravá a aktívna:

 

Odporúčam ešte zahraničnú stránku v angličtine, v ktorej je pekne znázornený postup, ako sa starať o Bojovnicu, ak u nej spozorujete niektorý zo symptónov. http://www.wikihow.com/Cure-Betta-Fish-Diseases. V tejto nemeckej sa zase dozviete viac o jednotlivých ochoreniach: http://www.mybettasplendens.de/krankheiten1.html

A tiež, ako zvyčajne, nezabúdajte nás sledovať aj na slovenskej stránke na Facebooku 😉 https://www.facebook.com/pages/Betta-Splendens-Bojovnica-pestr%C3%A1/717507571676782 a ak máte akékoľvek otázky, alebo sa chcete podeliť o vaše zážitky s týmto milým stvorením, neváhajte tak urobiť čo najskôr.

Autor: Barbora

Autor: Barbora

 

Ryba Betta Splendens prežije aj bez vody

04.01.2015

Tí z vás, ktorí chováte túto rybku, ste si určite všimli, že pláva často k povrchu akvária. Je to úplne bežné, že Bojovnice chodia k hornej časti nádrže a prehĺtajú vzduch z povrchu vody. Bojovnice (Betta Splendens) sú z rodu Anabantidae (tzv. labyrintky). Sú známe pomocným dýchacím orgánom labyrint, ktorý im umožňuje dýchať priamo z povrchu vody. Naozaj [...]

Jednoduchý návod ako rozmnožovať Bettu Splendens

29.12.2014

Na začiatok si treba vybrať vhodný zdravý párik. Samec aj samica Betta Splendens by mali byť rovnako sfarbené. V akváriu nechajte viacero samíc, časom odpozorujte, ktorú samec uprednostňuje. Dôležité je vytvoriť vhodné podmienky na rozmožovanie- minimálne 20 litrovú nádrž, rastliny (skrýša pre samičku a vhodné miesto pre hniezdo), okysličovač vody ( zapnúť [...]

Betta Splendens milujú živé kŕmenie

23.12.2014

Pozor na prekrmovanie! Potrava sa rybkám podáva obvykle dvakrát denne a malo by jej byť toľko, aby ju ryby skonzumovali do 5 minút. Nezjedené krmivo znečisťuje vodu a prekrmovanie nie je zdravé ani pre ryby, ktoré potom tučnejú, trpia zdravotnými problémami a majú kratší život. Pokiaľ odchádzate na niekoľko dní na dovolenku a rybky boli kvalitne a pravidelne kŕmené, [...]

Žilina, polícia, riskantná jazda

Sedemnásťročného mladíka pri riskantnej jazde zastavili až policajné výstrely

27.04.2024 22:24

Vodič BMW na výzvy na zastavenie nereagoval, policajti museli použiť varovné výstrely.

Jaroslaw Kaczyński

Líder opozičnej PiS Kaczyňski: Kandidujeme do europarlamentu, aby sme odmietli Green Deal

27.04.2024 22:09

Európska zelená dohoda bude podľa Kaczyńského pre Poľsko znamenať i čoraz vyššie ceny energií, ale aj nárast cien "prakticky vo všetkých oblastiach".

žralok belavý, belasý, žralok modrý

Britského turistu zranil v Karibiku žralok, útočil len desať metrov od brehu

27.04.2024 20:00

Šesťdesiatštyriročný britský turista skončil na jednotke intenzívnej starostlivosti, keď ho pri severnom pobreží karibského ostrova Tobago napadol žralok.

elektronický monitoring osob, náramky,

Elektronický náramok malo od roku 2016 na sebe 2097 osôb

27.04.2024 17:19

Ministerstvo spravodlivosti SR od januára 2016 odsledovalo 2097 osôb s elektronickým náramkom.

borka93

Betta splendens-Dominantná ryba, ktorá sa nenechá utláčať

Štatistiky blogu

Počet článkov: 8
Celková čítanosť: 168234x
Priemerná čítanosť článkov: 21029x

Autor blogu

Kategórie