Založ si blog

Neviete odlíšiť samičku Betty Splendens od samčeka? S týmto návodom to zvládnete!

Viacerí z vás- fanúšikovia tohto blogu, mi na stránke https://www.facebook.com/pages/Betta-Splendens-Bojovnica-pestr%C3%A1/717507571676782  písali , že dostali do daru Bojovnicu- Betta Splendens. Problémom je, že mnohí, ktorí sa akvaristike a konkrétne druhu Betta Splendens až tak nevenujú, často nevedia odlíšiť samčeka od samičky. Preto je tu tento krátky článok, v ktorom sa pokúsim ukázať vám rozdiely medzi samčekom a samičkou.

 

Samička je nevýrazná- v tlmených farbách so špicatými ústočkami a tmavými pruhmi na tele. Má kratšie plutvy, pokrývajú väčšinou len polovicu dolnej časti tela.  Taktiež vyzerá tučnejšia kvôli ikrám.

samica-rybicky.net

 

Samček je výrazný s dlhými plutvami. Väčšina samcov má plutvy, ktoré pokrývajú celú spodnú časť tela. Samec robí bublinové hniezdo, aby tým zapôsobil na samicu.

3811

 

Tieto rozdiely sú čím ďalej výraznejšie s pribúdajúcim vekom ryby. Samčekovia majú v dospelosti plutvy 2-4 krát dlhšie ako samičky.  U malých rybičiek je najlepšie počkať, kým ryby vyrastú. Určenie pohlavia mladých rýb môže byť veľmi ťažké, ale akonáhle samce dosiahnu dospelosť, stávajú sa veľmi odlišnými od samíc a vy by ste mali byť schopní ľahko ich identifikovať podľa ich pôsobivých plutiev. Ako rastú, budú samce viac odhaľovať svoje agresívne sklony, zatiaľ čo väčšina samičiek bude žiť v mieri so svojimi súrodencami (za predpokladu, že boli spolu od narodenia).

samecVSsamica

samecVSsamica

 

 

V tomto videu je tiež jasne odlíšiteľná samička od samčeka

Zdroj obrázkov:

http://rybicky.net/atlasryb/bojovnice_pestra

 

Autor: Barbora

Autor: Barbora

 

Chovatelia pozor! Existujú choroby, ktoré Bojovnicu vyradia z boja

11.01.2015

Každá Betta Splendens je väčšinou temperamentná, aktívna ryba. No nie vždy je tomu tak. Veľmi ľahko sa môže stať , že táto ryba zostane neaktívna, prestane reagovať na podnety, prestane prijímať potravu. Ak sa k týmto znakom pridajú známky poškodenia šupín, odfarbenie, nerovný povrch kože,… mali by ste zbystriť pozornosť. Vaša rybka môže totiž trpieť [...]

Ryba Betta Splendens prežije aj bez vody

04.01.2015

Tí z vás, ktorí chováte túto rybku, ste si určite všimli, že pláva často k povrchu akvária. Je to úplne bežné, že Bojovnice chodia k hornej časti nádrže a prehĺtajú vzduch z povrchu vody. Bojovnice (Betta Splendens) sú z rodu Anabantidae (tzv. labyrintky). Sú známe pomocným dýchacím orgánom labyrint, ktorý im umožňuje dýchať priamo z povrchu vody. Naozaj [...]

Jednoduchý návod ako rozmnožovať Bettu Splendens

29.12.2014

Na začiatok si treba vybrať vhodný zdravý párik. Samec aj samica Betta Splendens by mali byť rovnako sfarbené. V akváriu nechajte viacero samíc, časom odpozorujte, ktorú samec uprednostňuje. Dôležité je vytvoriť vhodné podmienky na rozmožovanie- minimálne 20 litrovú nádrž, rastliny (skrýša pre samičku a vhodné miesto pre hniezdo), okysličovač vody ( zapnúť [...]

Russell Bentley

Donbaského kovboja z USA, ktorý bojoval za Rusov, mučili a zabili spolubojovníci. Vojakov čaká súd

20.09.2024 21:30, aktualizované: 22:02

Vojaci majú byť súdení kvôli rôznym obvineniam od prekračovania právomocí, cez užívanie fyzického násilia a mučenia a spôsobenie smrti nedbanlivosťou.

Election 2024 Trump

Zlyhania tajnej služby odhalené: Vyšetrovanie atentátu na Trumpa odkrylo pochybenia ochranky

20.09.2024 20:17

Zlyhanie Tajnej služby, ktorá poskytuje ochranu najvyšším ústavným činiteľom aj exprezidentom, je predmetom viacerých vyšetrovaní.

polícia podvodná zoo

Podvodníci sa na Facebooku vydávajú za bratislavskú zoo, okrádajú ľudí. Totálny hyenizmus, reaguje polícia

20.09.2024 18:36

Totálny hyenizmus. Podvodníci sa na Facebooku vydávajú za bratislavskú zoo v čase, keď tá skutočná čelí následkom ničivých záplav, uviedla polícia.

harrisová, trump

Predčasné voľby v USA odštartovali: Voliči troch štátov už rozhodujú, kto povedie Biely dom

20.09.2024 18:20, aktualizované: 19:14

Väčšina štátov americkej Únie umožňuje predčasné hlasovanie alebo hlasovanie poštou, aby ľudia neprišli o možnosť voliť.

borka93

Betta splendens-Dominantná ryba, ktorá sa nenechá utláčať

Štatistiky blogu

Počet článkov: 8
Celková čítanosť: 173756x
Priemerná čítanosť článkov: 21720x

Autor blogu

Kategórie