Ryba Betta Splendens prežije aj bez vody

4. januára 2015, borka93, Ryby

Tí z vás, ktorí chováte túto rybku, ste si určite všimli, že pláva často k povrchu akvária. Je to úplne bežné, že Bojovnice chodia k hornej časti nádrže a prehĺtajú vzduch z povrchu vody.

Bojovnice (Betta Splendens) sú z rodu Anabantidae (tzv. labyrintky). Sú známe pomocným dýchacím orgánom labyrint, ktorý im umožňuje dýchať priamo z povrchu vody. Naozaj jednoducho- vezme vzduch do úst a odovzdá do labyrintu. Labyrint je orgán zložený z viacerých malých bludísk, ktoré sú oddelené doskami- lamelami. Lamely sú pokryté tenučkými  membránami, takže cez tieto membrány prechádza krv a rozvádza kyslík do celého tela. Zaujímavosťou je, že ryby sa nerodia s plne funkčným labyrintom. Ako sa ryba vyvíja, tak sa vyvíja postupne aj labyrint. Okrem labyrintu dýcha Bojovnica tak ako aj ostatné ryby- žiabrami. Veľa druhom rýb však žiabre neposkytujú dostatočné množstvo kyslíka, preto keby nemali labyrint a nemali by prístup k povrchu- zomrú.

Labyrint pomáha rybe adaptovať sa v podmienkach, ktoré by boli pre ostatné ryby smrteľné. Labyrintka- Bojovnica prežije teda aj v teplej vode, ktorá je často chudobná na kyslík.

Labyrint je úžasný orgán, ktorý umožňuje rozšíriť stanovište Bojovnice aj na ryžové polia či priekopy.

 

Vedeli ste, že…

Ak sa labyrintka ocitne bez vody, môže zostať nažive. Ale len na krátku dobu, kým je ešte povrch tela vlhký. :-O

Betta_labyrint

Betta_labyrint

 

 

Nezabudnite nás sledovať aj na https://www.facebook.com/pages/Betta-Splendens-Bojovnica-pestr%C3%A1/717507571676782

Zdroj obrázku: rybicky.net

 

Autor: Barbora

Autor: Barbora