Založ si blog

Neviete odlíšiť samičku Betty Splendens od samčeka? S týmto návodom to zvládnete!

Viacerí z vás- fanúšikovia tohto blogu, mi na stránke https://www.facebook.com/pages/Betta-Splendens-Bojovnica-pestr%C3%A1/717507571676782  písali , že dostali do daru Bojovnicu- Betta Splendens. Problémom je, že mnohí, ktorí sa akvaristike a konkrétne druhu Betta Splendens až tak nevenujú, často nevedia odlíšiť samčeka od samičky. Preto je tu tento krátky článok, v ktorom sa pokúsim ukázať vám rozdiely medzi samčekom a samičkou.

 

Samička je nevýrazná- v tlmených farbách so špicatými ústočkami a tmavými pruhmi na tele. Má kratšie plutvy, pokrývajú väčšinou len polovicu dolnej časti tela.  Taktiež vyzerá tučnejšia kvôli ikrám.

samica-rybicky.net

 

Samček je výrazný s dlhými plutvami. Väčšina samcov má plutvy, ktoré pokrývajú celú spodnú časť tela. Samec robí bublinové hniezdo, aby tým zapôsobil na samicu.

3811

 

Tieto rozdiely sú čím ďalej výraznejšie s pribúdajúcim vekom ryby. Samčekovia majú v dospelosti plutvy 2-4 krát dlhšie ako samičky.  U malých rybičiek je najlepšie počkať, kým ryby vyrastú. Určenie pohlavia mladých rýb môže byť veľmi ťažké, ale akonáhle samce dosiahnu dospelosť, stávajú sa veľmi odlišnými od samíc a vy by ste mali byť schopní ľahko ich identifikovať podľa ich pôsobivých plutiev. Ako rastú, budú samce viac odhaľovať svoje agresívne sklony, zatiaľ čo väčšina samičiek bude žiť v mieri so svojimi súrodencami (za predpokladu, že boli spolu od narodenia).

samecVSsamica

samecVSsamica

 

 

V tomto videu je tiež jasne odlíšiteľná samička od samčeka

Zdroj obrázkov:

http://rybicky.net/atlasryb/bojovnice_pestra

 

Autor: Barbora

Autor: Barbora

 

Chovatelia pozor! Existujú choroby, ktoré Bojovnicu vyradia z boja

11.01.2015

Každá Betta Splendens je väčšinou temperamentná, aktívna ryba. No nie vždy je tomu tak. Veľmi ľahko sa môže stať , že táto ryba zostane neaktívna, prestane reagovať na podnety, prestane prijímať potravu. Ak sa k týmto znakom pridajú známky poškodenia šupín, odfarbenie, nerovný povrch kože,… mali by ste zbystriť pozornosť. Vaša rybka môže totiž trpieť [...]

Ryba Betta Splendens prežije aj bez vody

04.01.2015

Tí z vás, ktorí chováte túto rybku, ste si určite všimli, že pláva často k povrchu akvária. Je to úplne bežné, že Bojovnice chodia k hornej časti nádrže a prehĺtajú vzduch z povrchu vody. Bojovnice (Betta Splendens) sú z rodu Anabantidae (tzv. labyrintky). Sú známe pomocným dýchacím orgánom labyrint, ktorý im umožňuje dýchať priamo z povrchu vody. Naozaj [...]

Jednoduchý návod ako rozmnožovať Bettu Splendens

29.12.2014

Na začiatok si treba vybrať vhodný zdravý párik. Samec aj samica Betta Splendens by mali byť rovnako sfarbené. V akváriu nechajte viacero samíc, časom odpozorujte, ktorú samec uprednostňuje. Dôležité je vytvoriť vhodné podmienky na rozmožovanie- minimálne 20 litrovú nádrž, rastliny (skrýša pre samičku a vhodné miesto pre hniezdo), okysličovač vody ( zapnúť [...]

Medveď

Vlani 14, tento rok už 10. Stretnutie s medveďom môže mať fatálne následky. Ale čo stretnutie s diviakom?

20.04.2024 15:49

Medveď reaguje útokom alebo agresívnym prístupom častejšie voči ľuďom, ktorí sú pri stretnutiach aktívni.

Krádeže áut USA - 2016

Zo závodu ukradli a predali súčiastky za trištvrte milióna eur, polícia obvinila šesť páchateľov

20.04.2024 15:18

V prípade preukázania viny hrozí obvineným trest odňatia slobody na desať až pätnásť rokov.

Baerbock, Netanjahu

Hádka kvôli Gaze? Nie sme ako nacisti, nahneval sa Netanjahu na nemeckú ministerku

20.04.2024 14:00

Počas návštevy nemeckej šéfky diplomacie Annaleny Baerbockovej v Tel Avive došlo k ostrej výmene názorov medzi ňou a izraelským premiérom, ktorý poprel, že by ľudia v Pásme Gazy hladovali.

Peter Pellegrini

Ctite si zmluvu, odkázal Dankovi Raši: Problémom je, že sa vidí ako nástupca Pellegriniho. Majerský počul hlasy o konci Dolinkovej

20.04.2024 13:07, aktualizované: 15:06

Milan Majerský predpokladá, že poslanci KDH zahlasujú za zvolenie súčasného ministra Richarda Rašiho do funkcie predsedu parlamentu.

borka93

Betta splendens-Dominantná ryba, ktorá sa nenechá utláčať

Štatistiky blogu

Počet článkov: 8
Celková čítanosť: 167900x
Priemerná čítanosť článkov: 20988x

Autor blogu

Kategórie